Oscarsverket var det største verket i området. Det var drevet av Oscar Goldmining Company, og hadde Oscar’s lode, Daw’s lode og Hewlett’s lode som dei viktigaste gruvene. Oscarsgruva ligg rett ved sida av verket, mens steinen frå Daw’s og Hewlett’s lode måtte fraktast på jernbane frå kvar si side.
Bildet under viser Verksbygningen der steinen vart knust. Ved sida av ser du mursteinspipa fra dampmaskinen som dreiv knuseverket. Over verket kan du sjå jernbanen som frakta steinen fra Risvik-gruvene. Ved verket raga banen 16 meter over grunnen. I forgrunnen står Direktørbustaden som seinare blei flytta til Stord og som i dag kan sjåast i Leirvik
Bildet under viser meir av jernbanen som frakta stein fra Risvik til Oscarsverket. Bildet er teke fra stranda i Risvik. Til høgre på bildet kan du sjå verket på Flatanes (Dala-verket) med utskipningskai.
Sitat fra Carl Olsen fra opninga av Oscarsverket:
«Jeg var tilstede ved innvielsen, den var den 16de oktober 1884. Klokken to stod allting parat: Dampen oppe, flagene heist og enhver mand paa sin plads. De notabiliteter, der var kommet til øen for anledningen, tager plads i det rummelige vaskehus. Og nu aabnes sluserne , og de solide og elegante maskiner begynder sin tyggende, spyttende og knusende gjerning. Malmlodderne løfter sig og falder i taktfast gang, og snart er alt, hva man fester øye paa, i bevegelse. Gulvet skjelver under vore fødder, man ser folk forsøger at snakke til hverandre, men det gaar ikke, larmen overdøver alt. En halv time arbeidede maskinerne smukt og præsist. Nu blev paa et givet signal alt dette mekaniske liv bragt til stillhet ved kun at berøre et haandtak i staal. Derefter samledes man om bordet, hvor proppene knalded og champangnen bruste. Grosserer I. M. Smidt fra Arendal aabnede laget med lykønskningstale for foretagendes fremtid. Direktør Daw udbragte en skaal for Kong Oscar, fra hvem gruben har sit navn, og nu gikk det en tid slag i slag med skaaler baade for fædreland og folk, fra høyre og venstre, medens Direktørens unge frue beværtede med udsøgte frugter. Den fine engelske dame gjorde et eiendommelig indtryk her i denne ørken med sin prosaiske torvjord og de øde fjeldspidser, hvorimellem et nyt liv saa pludselig er vogset opp»
Rekneskapsprotokollen stadfestar ei utgift til middag for 182 personar til 250 kr, samt alkohol til samme antall til 60 kr.